Wat is fairtrade kleding precies?
Fairtrade kleding betekent dat de kleding in kwestie afkomstig is uit eerlijke handel met het buitenland. Als je fairtrade kleding koopt, dan bescherm je de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden tegen uitbuiting. Fairtrade betekent letterlijk "eerlijke handel" en is tevens een keurmerk van Max Havelaar. Met het fairtrade keurmerk wordt namelijk gezorgd dat zij een betere plek in de handelsketen verwerven en een proportionele beloning krijgen voor hun diensten en producten.
Fairtrade kleding doorbreekt de vicieuze cirkel van armoede, door standaarden te zetten voor boeren. Hierdoor hebben zij de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Naast kleinschalige boeren komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders.
De oorsprong van fairtrade kleding
In ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is armoede wijdverspreid en een alledaagse werkelijkheid. Boeren zijn onzeker over hun inkomen door een instabiele marktprijs en een oneerlijke marktketen. Fairtrade begon in 1967 toen het eerste houtwerk uit Haïti werd geïmporteerd door het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.). De beeldjes zijn een daverend succes en het begin van fairtrade is een feit.
In 1973 bestelt Nederland 50.000 kilo koffie van kleine koffieboeren in Guatemala en vervolgens begint ook de opmars van fairtrade kleding en textiel. Na alle aandacht voor levensmiddelen, introduceert S.O.S. Wereldhandel in de jaren '80 ook huishoudtextiel uit India. Katoenwevers en -weefsters op het platteland van India verdienen door deze fairtrade kleding en textiel nu ook een eerlijk loon. Hierbij kun je denken aan producten als sjaals, handdoeken en theedoeken.
Vandaag de dag kun je fairtrade kleding kopen in onze webshop en zelfs laten bedrukken met een biologische transferdruk of zeefdruk.